A KANAPÉ TÖRTÉNETE

Kinek mi juthat eszébe a kanapé sarokkanapé vagy ülőgarnitúra szóról? Menjünk vissza picit az időben… Az őskorban az ősember ágya nagyon egyszerű volt, ágakat, falevelet, szalmát helyezett halomba és ezeken aludt. A vadászat megjelenésével főleg a hidegebb éghajlatú területeken ezekre a “halmokra” már állati bőrök és szőrmék is kerültek. A nedvesség, a rágcsálók, hüllők, bogarak ellen a fekvőhelyeket megemelték, a barlangokban esetlegesen kispadkákat alakítottak ki, a kunyhókban földrakást készítettek, az ágy alá fahasábokat helyeztek és így emelték meg.


A civilizáció elterjedésével alakult ki az ágy jelenlegi formája. A reneszánsz korban elterjedtek a pazarul kidolgozott mennyezetes ágyak, amelyek baldachinja nem esztétikai szempontokból került az ágyakra, hanem a huzattól volt hivatott megvédeni az alvókat. A gótika, barokk, rokokó művészeti irányzatokkal együtt technikai fejlődés is járt, megjelent a furnérozás, lakkozás, aranyozás, majd a lábak esztergálása és az intarziaberakás. Ekkor a funkcionalitással szemben az esztétikum és a hivalkodás vált az ágyak legfőbb ismérvévé.


Az ágy, mint bútor kanapévá, ülőgarnitúrává módosulása a Rokokó korában történt meg. Emlékezzünk csak a 18.és 19.század fordulóján élt francia Madame Récamier asszonyra, aki bankár-feleségként olyan intenzív társadalmi életet élt, hogy házában szükségessé vált a csevegésre, pletykálkodásra alkalmas ülő ­és fekvőalkalmatosság.


Természetesen nem csak az elit látta meg a kanapékban és az ülőgarnitúrákban rejlő lehetőségeket, hiszen Madame Pompadour és MadameDubarry szalonjai szinten híressé váltak, a szalonokbútorzatai megfeleltek a kor elvárásainak, ezekben pedig kiemelkedő szerepet kapott a kanapé és ülőgarnitúra. Az ágybetétek anyagai a textilipar fejlődését követően szintén változtak, megjelent a toll, az állati szőrök, vagy a tengeri fű. Díszítésképpen pedig a selymek, brokátok. Elkezdték ötvözni a funkcionalitást az esztétikummal.


Igazán nagy változást a XX. század közepe hozott, amikor megjelentek a különböző műanyagok,­ és a sarokkanapékat már nem egy-­egymesterember és a köréje szerveződő kézműves műhely állította elő, hanem a bútorgyárak.


Szerencsére azonban a 70­-es évekbeli tömegcikkek után a vásárlókban az egyedi, a minőségi termékek iránti igény erősödött meg. A különleges, egyedi igények elterjedését pedig a bútor tervező irodák és a belsőépítészek szolgálják ki.


Napjainkban éppen ezért már nem beszélhetünk csak a hagyományos 3+2+1 ülőgarnitúra formákról, hanem ugyanígy ide tartozik a sarokgarnitúra, az L vagy U alakú sarokkanapé is, vagy esetleg a hagyományos, ággyá alakítható úgynevezett egyenes kanapé.


Alapanyagok tekintetében is nagyon sokat változott a bútortrend, mert míg korábban a bőrből, műbőrből, szövetből, plüssből vagy esetleg rattanból készült darabokról beszélhettünk, mára az alapanyagokszámos kombinációja is trendi, ráadásul funkcionalitásában kedvezőbb, és persze divatosabb.


Megjelent a korpuszbőr, a textilbőr, a zsákszövet, a zsenília, a sima szövet. A legnépszerűbbek a letisztult formákkal rendelkező modern ülőgarnitúrák kombinált kárpittal, ami azt jelenti, hogy a korpusz rész bőr, vagy textilbőr, az ülőfelület pedig zsenília, vagy sima szövet. A sarokkanapé két része tehát különböző árnyalatú. Ebben azesetben természetesen a két szín tökéletes színharmóniában áll egymással.


A 2010 után készült textilbőr kanapékkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy ezeknek már nincs közük a régi, kemény és töredezőműbőrből készült garnitúrákhoz, hiszen teljesen más technológiával készülnek. Nanotechnikával gyártott, úgynevezett lélegző kárpitokról beszélünk, amelyek egyes tulajdonságaikban a valódi bőrön is túlmutatnak, mint például az, hogy nagyon könnyen tisztíthatóak és nem maradnak mindig hidegek.


Önök, amikor vásárolni jönnek hozzánk, ismerve saját lakásuk paramétereit, színvilágát, saját igényeiket funkcionalitás szempontjából, valamint, hogy van-­e kisgyerek, háziállat, stb.., már hozzávetőlegesen kész elképzeléssel rendelkeznek. Mégis kérjük figyeljenek arra is oda, hogy az Önök által elképzelt darab mennyire fogja uralni a teret,­ megközelíthetőek lesznek­-e a nyílászárók, mennyire közel kerül a kandallóhoz, az ablakhoz /itt fontos ha ablak alá tesszük, nem mindegy mekkora a háttámla, hiszen ha fellóg az ablakpárkány síkja fölé, nem feltétlenül lesz esztétikus.


A sarok ülőgarnitúrákhoz legtöbbször párnákat, díszpárnákat is adunk, amelyek ha hozzá illően, gondosan megválogatjuk az egyéb kiegészítőket, szőnyeget, függönyöket, még harmonikusabbá és otthonosabbá varázsolhatják lakásunkat.


Ne feledjük tehát, hogy az ülőgarnitúra, legyen az bármilyen formájú, színű és nagyságú, meghatározó szerepet fog kapni a nappalinkban, ennek megfelelően gondolják végig, milyen szempontoknak kell megfelelniük.


Amerika konyha esetén nem árt az étkező bútorral, konyhabútorral is harmonizálnia. Akinek külön vendégszobája van, annak nem feltétlenül fontos az ágyazhatóság, de erre is érdemes odafigyelni. Akiknek kevesebb a helyük, azoknál az ágyazhatóság is lényeges szempont lehet.


Ha a lakásunk paraméterei nem teszik lehetővé a hálószobakialakítását, akkor az esztétikum mellett a mindennapi pihentető alvás, mint funkcionalitás a leglényegesebb vásárlási szempont. Raktárunkban az Önök igényeihez alkalmazkodva fogják a kollégák a legmegfelelőbb bútort ajánlani Önnek, ehhez azonban mindenképpen pontosan tisztában kell lennie, hogy mi az, ami az Ön számára a leginkább fontos. Méret, szín, formavilág és funkcionalitás. Ez a tökéletes négyes összhang.


Kedves vásárlónk, kellemes nézelődést és jó vásárlást kívánva bízunk abban, hogy Önt is a több ezer elégedett vásárlónk között köszönhetjük. Legjobb termékeink kétségkívül a német import termékeink. Nézzen szét friss kínálatunkban, hátha talál kedvére való darabot, a több mint 500 kanapénk közül!


Frissen érkezett termékeink

Frissen érkezett

Csapj le a legújabb és legjobb lehetőségekre, már más előtt! Tovább

Prémium minőségű német import kanapéáink, első kézből!

Német import

Kiváló, prémium import terémkeink Németországból érkezve! Tovább

Este hat óra után nem vagyunk telefonon elérhetők. Add meg a telefonszámodat, és visszahívunk holnap!
Az űrlap elküldésével igazolja, hogy tudomásul vette az adatvédelmi irányelveinket.X

Webáruházunkban nem zajlik kifejezett online értékesítés. Este 6 óráig vagyunk hívhatóak a kiszemelt termékkel kapcsolatban, másnap hívjon minket, vagy kérjen visszahívást!
Az űrlap elküldésével igazolja, hogy tudomásul vette az adatvédelmi irányelveinket.X
Kérjen visszahívást, és holnap keresni fogjuk!
+06/70 626-50-33