Kanapé története

Kinek mi juthat eszébe a kanapé sarokkanapé vagy ülőgarnitúraszóról? Menjünk vissza picit az időben…

Az őskorban az ősember ágya nagyon egyszerű volt, ágakat,falevelet, szalmát helyezett halomba és ezeken aludt. A vadászatmegjelenésével főleg a hidegebb éghajlatú területeken ezekre a “halmokra”már állati bőrök és szőrmék is kerültek. A nedvesség, a rágcsálók, hüllők,bogarak ellen a fekvőhelyeket megemelték,a barlangokban esetlegesen kispadkákat alakítottak ki, a kunyhókban földrakást készítettek, az ágyalá fahasábokat helyeztek és így emelték meg.

A civilizáció elterjedésével alakult ki az ágy jelenlegiformája. A reneszánsz korban elterjedtek a pazarul kidolgozott mennyezeteságyak, amelyek baldachinja nem esztétikai szempontokból került az ágyakra,hanem a huzattól volt hivatott megvédeni az alvókat. A gótika, barokk,rokokó művészeti irányzatokkal együtt technikai fejlődés is járt,megjelent a furnérozás, lakkozás, aranyozás, majd a lábak esztergálása ésaz intarziaberakás. Ekkor a funkcionalitással szemben az esztétikum és ahivalkodás vált az ágyak legfőbb ismérvévé.

Az ágy, mint bútor kanapévá,ülőgarnitúrává módosulása arokokó korában történt meg. Emlékezzünk csak a 18.és 19.század fordulójánélt francia Madame Récamier asszonyra, aki bankárfeleségként olyanintenzív társadalmi életet élt, hogy házában szükségessé vált a csevegésre, pletykálkodásraalkalmas ülő ­és fekvőalkalmatosság.

Természetesen nem csak az elit látta meg a kanapékban és azülőgarnitúrákban rejlő lehetőségeket, hiszen Madame Pompadour és MadameDubarry szalonjai szinten híressé váltak, a szalonokbútorzatai megfeleltek a kor elvárásainak, ezekben pedig kiemelkedő szerepetkapott a kanapé és ülőgarnitúra. Az ágybetétek anyagai a textiliparfejlődését követően szintén változtak, megjelent a toll, az állati szőrök,vagy a tengeri fű. Díszítésképpen pedig a selymek, brokátok. Elkezdték ötvöznia funkcionalitást az esztétikummal.

Az igazi nagy változást a XX. század közepe hozott, amikormegjelentek a különböző műanyagok,­ és a sarokkanapékat már nem egy-­egymesterember és a köréje szerveződő kézműves műhely állította elő, hanem abútorgyárak.

Szerencsére azonban a 70­-es évekbeli tömegcikkek után avásárlókban az egyedi, a minőségi termékek iránti igény erősödött meg. Akülönleges, egyedi igények elterjedését pedig a bútor tervező irodák és abelsőépítészek szolgálják ki.

Napjainkban éppen ezért már nem beszélhetünk csak a hagyományos3+2+1 ülőgarnitúra formákról, hanem ugyanígy ide tartozik asarokgarnitúra, az L vagy U alakú sarokkanapé is, vagy esetleg ahagyományos, ággyá alakítható úgynevezett egyenes kanapé.

Alapanyagok tekintetében is nagyon sokat változott abútortrend, mert míg korábban a bőrből, műbőrből, szövetből, plüssből vagyesetleg rattanból készült darabokról beszélhettünk, mára az alapanyagokszámos kombinációja is trendi, ráadásul funkcionalitásában kedvezőbb, éspersze divatosabb.

Megjelent a korpuszbőr, a textilbőr, a zsákszövet, azsenília, a sima szövet. A legnépszerűbbek a letisztult formákkalrendelkező modern ülőgarnitúrák kombinált kárpittal, ami azt jelenti, hogya korpusz rész bőr, vagy textilbőr, az ülőfelület pedig zsenília, vagysima szövet. A sarokkanapé két része tehát különböző árnyalatú. Ebben azesetben természetesen a két szín tökéletes színharmóniában áll egymással.

A 2010 után készült textilbőr kanapékkal kapcsolatban fontosmegemlíteni, hogy ezeknek már nincs közük a régi, kemény és töredezőműbőrből készült garnitúrákhoz, hiszen teljesen más technológiávalkészülnek. Nanotechnikával gyártott, úgynevezett lélegző kárpitokrólbeszélünk, amelyek egyes tulajdonságaikban a valódi bőrön is túlmutatnak,mint például az, hogy nagyon könnyen tisztíthatóak és nem maradnak mindighidegek.

Önök, amikor vásárolni jönnek hozzánk, ismerve saját lakásukparamétereit, színvilágát, saját igényeiket funkcionalitás szempontjából,valamint, hogy van-­e kisgyerek, háziállat, stb.., már hozzávetőlegesenkész elképzeléssel rendelkeznek. Mégis kérjük figyeljenek arra is oda, hogyaz Önök által elképzelt darab mennyire fogja uralni a teret,­megközelíthetőek lesznek­-e a nyílászárók, mennyire közel kerül akandallóhoz, az ablakhoz /itt fontos ha ablak alá tesszük, nem mindegymekkora a háttámla, hiszen ha fellóg az ablakpárkány síkja fölé, nemfeltétlenül lesz esztétikus/.

A sarokülőgarnitúrákhoz legtöbbször párnákat, díszpárnákatis adunk, amelyek ha hozzá illően, gondosan megválogatjuk az egyébkiegészítőket, szőnyeget, függönyöket, még harmonikusabbá és otthonosabbávarázsolhatják lakásunkat.

Ne feledjük tehát, hogy az ülőgarnitúra, legyen az bármilyenformájú, színű és nagyságú, meghatározó szerepet fog kapni a nappalinkban,ennek megfelelően gondolják végig, milyen szempontoknak kell megfelelniük.

Amerika konyha esetén nem árt az étkezőbútorral,konyhabútorral is harmonizálnia. Akinek külön vendégszobája van, annak nemfeltétlenül fontos az ágyazhatóság, de erre is érdemes odafigyelni.Akiknek kevesebb a helyük, annál az ágyazhatóság is lényegesszempont lehet.

Ha a lakásunk paraméterei nem teszik lehetővé a hálószobakialakítását, akkor az esztétikum mellett a mindennapi pihentető alvás,mint funkcionalitás a leglényegesebb vásárlási szempont. Raktárunkban azÖnök igényeihez alkalmazkodva fogják a kollégák a legmegfelelőbbbútort ajánlani Önnek, ehhez azonban mindenképpen pontosan tisztában kelllennie, hogy mi az, ami az Ön számára a leginkább fontos. Méret, szín,formavilág és funkcionalitás. Ez a tökéletes négyes összhang.

Kedves vásárlónk, kellemes nézelődést és jó vásárlástkívánva bízunk abban, hogy Önt is a több ezer elégedett vásárlónk közöttköszönhetjük.

Munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésére.

 

Készítette: Komáromi Zsófia
Kanape.net - Kanapé és ülőgarnitúra áruház Budapesten © 2020
Felhívom